Korte kennismaking met de

Heilig-Hartkerk te Turnhout

Van op alle toegangswegen naar Turnhout ziet men de Heilig-Hartkerk staan met haar spitse toren (92 m), de hoogste van de stad, en haar vier witte hoektorentjes. De Heilig Hartkerk werd gebouwd tussen 1903 en 1907 in een zeer zuivere neogotische stijl door architecten Petrus en Jules Taeymans. Ook het meubilair en de versiering van de kerk zijn neogotisch. De kerk bevindt zich nabij de zeshoek tussen het station en de markt van Turnhout. Ze werd grondig gerestaureerd tussen 1982 en 1985. Toen is ze ook toegankelijk gemaakt voor mindervaliden.

Hoogtepunten

De kerk wordt verlicht door meer dan 20 prachtige glasramen. De oudste glasramen dateren uit 1906 en werden vervaardigd door de firma Dobbelaere uit Brugge. In de linkerzijbeuk ziet men de vijf werken van Barmhartigheid, door Elaerts en Calders en Bary. Andere glazeniers zijn: Crickx, Steyaert en Asperslag.

De wanden van het koor zijn beschilderd met ‘de opwekking van Lazarus’ door L. Asperslag.

Zeer mooie, kleurrijke processievaandels.

Over de hele kerk is er prachtig koperwerk te bewonderen: de talrijke luchters, de mooie communiebank en de veertien kruiswegstaties. Vooral het hoofdaltaar is bijzonder. Het beeldhouwwerk is onder meer van Napoleon Daems, een parochiaan uit de tijd rond de eeuwwisseling van 1900. Uitzonderlijk is dat ook de sacristiemeubels werk zijn van parochianen.

Vier biechtstoelen met fijn beeldhouwwerk.

De collectie kant bestaat voornamelijk uit Turnhoutse kant, een kantsoort van zeer fijne aard dat destijds uitgevoerd werd naar Engeland, Amerika, Rusland en Scandinavië. De Heilig Hartparochie had een eigen kantschool met tot 280 leerlingen. De kerk kocht er werkjes van tot onder en zelfs na de tweede wereldoorlog.

Het groot orgel met bijna 4.000 pijpen is van de firma Stevens uit Duffel. Het werd ingehuldigd in 1909. Flor Peeters speelde er als 16-jarige zijn eerste concert op.

De toren is beklimbaar tot op 71 meter (volwassenen), kinderen geraken gemakkelijk tot bij de klokken op 40 meter. Van daaruit hebt u uitzicht tot Hoogstraten en Mol toe, en zelfs tot ver over de Nederlandse grens. De kerkzolders vertonen merkwaardig schrijnwerk uit de periode dat men met houten pinnen de verbindingen maakte. Ook zijn er nog handgesmede nagels gevonden. Voor de hoofdingang: een Christelijk labyrint.