De Kempen, Kerken en Toerisme
Toerismepastoraal, Bisdom Antwerpen (TOPA vzw)

[wpml_language_selector_widget ]

Turnhout - Heilig-Hartkerk

Sinds 2019: Roemeens-orthodoxe parochie Sint-Georgius

Van op alle toegangswegen naar Turnhout ziet men de Heilig-Hartkerk staan met haar spitse toren (92 m), de hoogste van de stad, en haar vier witte hoektorentjes. De Heilig-Hartkerk werd gebouwd tussen 1903 en 1907 in een zeer zuivere neogotische stijl door architecten Pieter-Jozef en Jules Taeymans. Ook het meubilair en de versiering van de kerk zijn neogotisch. De kerk bevindt zich nabij de zeshoek tussen het station en de markt van Turnhout. Ze werd grondig gerestaureerd tussen 1982 en 1985. Toen is ze ook toegankelijk gemaakt voormensen met een beperking.

Praktische informatie

Kerkplein 9 – 2300 Turnhout ==> Zie kaart

Bezoek: elke woensdag van 14 uur tot 17 uur.

Eucharistievieringen 
in de Orthodox Roemeense ritus
Zaterdag tussen 18u00 en 19u00
Zondag tussen 08u30 en 12u00 

Bezoekuren 
Elke woensdag van 14u00 tot 17u00
Onder voorbehoud van speciale vieringen

Hoogtepunten

Hoogtepunten

De kerk wordt verlicht door meer dan 20 prachtige glasramen. De oudste glasramen dateren uit 1906 en werden vervaardigd door de firma Dobbelaere uit Brugge. In de linkerzijbeuk ziet men de vijf werken van Barmhartigheid, door Elaerts en Calders en Bary. Andere glazeniers zijn: Crickx, Steyaert en Asperslag.

De wanden van het koor zijn beschilderd met ‘de opwekking van Lazarus’ door L. Asperslag.

Zeer mooie, kleurrijke processievaandels.

Over de hele kerk is er prachtig koperwerk te bewonderen: de talrijke luchters, de mooie communiebank en de veertien kruiswegstaties, ontworpen door Corthouts en gemaakt door het huis Pirotte. Vooral het hoofdaltaar is bijzonder. Het beeldhouwwerk is onder meer van Napoleon Daems, een parochiaan uit de tijd rond de eeuwwisseling van 1900. Het koorgestoelte is vervaardigd door L. Van Troy en Fr. Van Koeck, uit Turnhout. Ook de sacristiemeubels zijn werk van parochianen uit die tijd

Vier biechtstoelen met fijn beeldhouwwerk.

Het groot orgel met bijna 4.000 pijpen is van de firma Stevens uit Duffel. Het werd ingehuldigd in 1909. Flor Peeters speelde er als 16-jarige zijn eerste concert op.

De toren is beklimbaar tot op 71 meter Met een uitzicht tot Hoogstraten, Mol toe, en zelfs tot ver over de Nederlandse grens. De kerkzolders vertonen merkwaardig schrijnwerk uit de periode dat men met houten pinnen de verbindingen maakte. Ook zijn er nog hand gesmede nagels gevonden.

Buiten voor de hoofdingang: een Christelijk labyrint.